Til deg som reiser på utveksling!

                                                                           
              
15 eller 16 år og full av forventninger. Det er ikke lenge til du skal ut å reise, så jeg tenkte derfor å fortelle litt om min opplevelse. Jeg kunne aldri tenkt meg til at det skulle bli som det ble, men å reise er det beste valget jeg har tatt. Jeg var 16 år da jeg flyttet hjemmefra og til andre siden av jorden. Som de fleste som søkte drømte jeg om å havne i California og kanskje det er din drøm også? Jeg ville dit på grunn av kjendisene, det var staten jeg viste mest om, det var der jeg hadde sett mest bilder og filmer fra, California dream, strandstat og mye mer. Jeg ønsket å komme til en storby og til det jeg trodde var drømmestedet å flytte til. Jeg havnet i staten Arizona, i en liten by som het Show Low. Jeg skulle plutselig flytte til en mindre by enn jeg allerede bodde i. 

                                                           

Jeg kan starte med å si at jeg tok helt feil. Det handler ikke om hvor i USA du havner, men hva du gjør ut av oppholdet ditt. Hvor gøy er det ikke å havne et sted du kanskje aldri ville reist på ferie til? Jeg havnet et sted hvor jeg fikk litt av alt kan man si. På vinteren kunne vi kjøre en time en vei å stå slalåm, men kjørte vi 4 timer den andre veien var det rundt 40 grader og sol. Hvor sykt er ikke det? Byen var mindre enn jeg var vant med hjemme i Norge, men det gjorde absolutt ingenting. Jeg fikk mulighet til å utforske og virkelig bli kjent med byen jeg flyttet til. Skolen var stor, men ikke for stor. Det ga meg derfor også mulighet til å bli kjent med fler på en helt annen måte. 

 

Det kan være skummelt å skulle forlate venner og familie, men prøv å tenk på alt det positive. Vennene og familien din vil være der når du er tilbake. Det lover jeg. De er også bare en telefonsamtale unna om det skulle være noe. Har du enda ikke fått vertsfamilie gjør det absolutt ingenting. Jeg fikk ikke min familie før jeg var på camp i USA, 2 uker før jeg faktisk skulle møte dem. Jeg havnet i den flotteste familien man kan tenke seg og jeg kunne virkelig ikke ønsket meg noe annet. Jeg ser fortsatt på dem som min familie og jeg kalte både vertsmoren min og vertsfaren min for mom and dad. Jeg ble fort en del av familien og jeg slapp den tett inn på livet mitt. Det var litt skummelt i starten, men å få et fint forhold til familien betydde mye for meg. Jeg håper du også havner i en familie du trives i. 

                                                               

Tørr å gå ut av komfortsonen din og vær deg selv. Noe jeg lærte på mitt år var at det alltid vær være noen som misliker deg. Det vil alltid være noen du synes ser kulere og penere ut, så hvorfor ikke være den beste versjonen av seg selv? Ja jeg vet det kan høres litt cheesy ut, men det er så sykt sant.                                                

                                                         
Bruk tiden din på venner og familie. Året er over før du vet ordet av det og du får ikke tiden tilbake. Året jeg bodde i USA er året jeg brukte minst tid på sosiale medier. Jeg kan ikke huske å ha sittet en eneste kveld i sengen for å se serie eller film en gang. Selv om du snart skal flytte hjemmefra betyr det ikke at du er på egenhånd. Du vil få regler og det kommer til å være ting du kanskje ikke får lov å være med på. Det kan være kjedelig å takke for eksempel nei til en fest, men du er faktisk bare 15/16 år. Det er vertsforeldrene dine som bestemmer, akkurat som dine foreldre hjemme i Norge setter grenser. Jeg hadde en familie som var veldig lik min hjemme i Norge. De var ikke religiøs og jeg fikk egentlig lov til det meste, så lenge jeg var ærlig med familien. En åpen dialog er alltid det beste i lange løp. Vet vertsfamilien din at de kan stole på deg får du mest sannsynlig også lov til mer. 

                                                   Jeg inviterte ofte venner på besøk. Dette var fra en sleepover jeg og 3 venninner hadde på trampolinen en kveld. Å ligge under åpen himmel med gode venner i USA var virkelig en drøm som gikk i oppfyllelse. 

               

Jeg havnet i en familie med 5 brødre. 2 som var eldre enn meg og 3 som var yngre. Drømmesituasjonen for min del! Jeg brukte mye tid på æ være med de små da jeg var hjemme og de eldste på skolen. De tok meg så godt i mot og lærte meg det som var vært å lære. Får du vertssøsken kommer dere kanskje til å havne diskusjoner i løpet av oppholdet, men ikke ta det personlig. Du blir en del av familien og hvem diskuterer ikke litt med familiemedlemmer? 

                                                                                     Bryllupet til vertsforeldrene mine 
                                                      

Vær med på det som skolen arrangerer. Det er ikke som i Norge hvor det som skjer på skolen på fritiden ikke alltid er så kult, det var det i alle fall ikke på skolen jeg gikk på. Arrangerte skolen en kamp, fest, samling eller tema dag deltok nærmere hele skolen. Mye av min fritid brukte jeg faktisk på skolen med venner.  

                                                                     

Det du snart skal oppleve er virkelig en once in a lifetime opplevelse. Det er 5 år siden jeg reiste og følelsene for det året er fortsatt like sterke. Du kommer til å vokse så utrolig mye på kort tid. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                       
             
Uansett om du er så god eller glad i sport, tørr å meld deg på noe. Det er utrolig sosialt og ga meg så mye fine minner.  Det er ikke som i Norge hvor du spiller en type sport året rundt, men nå har du faktisk mulighet å delta på 2 sporter i løpet av året. Vil du være cheerleader et halvår og fotballspiller det andre halvåret? Da kan du fint gjøre det. Det er kun skolelag og hver sport varer kun et semester. Jeg deltok første halvår på fotball og friidrett det andre halvåret og jeg kunne ikke vært mer glad for valgene.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Dra på sleepover, tørr å takke ja når venner inviterer deg med på ting, gjør noe du aldri har gjort før, sett pris på alt du får oppleve og viktigst av alt føl på hvor utrolig heldig du er. Det er ikke alle som har mulighet eller tørr å reise, så du skal også være utrolig stolt av deg selv som tørr å ta denne sjansen. 
                                   
                                              

De fleste vennene dine har mest sannsynlig billappen allerede. Det kommer til å være uvant å se 16 åringer kjøre bil. Du kommer til å gå fra å være avhengig av familie eller kollektivtransport, til å kunne kjøre på roadtrip med venner. Det husker jeg at jeg syntes var utrolig gøy.  Blir du invitert på en fest? Forsikre deg om at de som kjører ikke har drukket, for det skjedde faktisk mer enn jeg kan telle på to hender. Fyllekjøring er nok ikke like tabubelagt i USA som det er i Norge, men det er akkurat like farlig. Det er ikke verdt å sitte på noen som drikker, uansett hvor kort kjøreturen er. Er valget å sitte på noen som har drukket eller komme en halvtime for sent, så kommer du for sent. Vertsfamilien din vil forstå og vill være glad for valget du tok. 

                                                       

Dra på skolefestene som arrangeres, for jeg lover de er også verdt det. Jeg var både på homecoming som var i starten av året og prom som var i slutten. Hele skolen samles og det var virkelig som man ser på film. Her hadde vi nettopp plassert prom crossanten på hverandre, som er blomsten jeg har på hånden og han på dressen sin. De fleste guttene og jentene som går sammen matcher og bare hele opplegget rundt skolefestene er så utrolig spennende. Åå som jeg savner det nå! 

                                                      

Plutselig er året forbi og din tid for å reise hjem til Norge er kommet. Du har brukt et helt år på å bygge et liv og plutselig skal du forlate det og alle du har møtt. Det kommer til å bli tungt, veldig tungt. Jeg følte på en kjærlighetssorg som jeg aldri har følt før. Jeg kjente ikke på noen sted at jeg ville forlate. Amerikanske er så utrolig lite dømmende og veldig lett å bli kjent med. Jeg håper virkelig du finner deg gode venner når du flytter. 

                                                      

Det som kanskje overrasket meg mest var hvor lite jeg hadde gått glipp av. Det var også det som skremte meg mest med å flytte. Jeg var redd jeg skulle komme hjem til Norge og alt var forandret, men vet dere hva? Alt var det samme. For meg hadde det skjedd utrolig mye nytt og spennende, men det var som om tiden hadde stått stille når jeg var bortreist. Det var på en måte veldig beroligende, men det åpnet også øynene mine for reising så mye mer. Det er så mye der ute som jeg vil oppleve, se og gjøre. Jeg er så misunnelig på deg som skal ut å reise i år, men unner deg virkelig alt du har i vente. Jeg håper du får et minnerik år og venner for livet. Kos deg og nyt! 
 

                                                       Exchange isn’t a year in your life, it’s a life in a year. 

                                                          En liten throwback fra mamma og pappa overrasket meg på skolen. 

 

36 kommentarer
  1. Så fint innlegg! Ble veldig glad av å lese dette, og kom på alle de fine minnene jeg har fra min utveksling til California <3

  2. Hei, jeg har veldig lyst til å dra på utvekslingsår, men har ikke så lyst til å ta studiespess siden det virker så kjedelig og vet ikke om det går an å dra på utveksling hvis jeg velger det jeg har mest lyst til. Vil kanskje ta idrett, men vet ikke om det går.. hvilken linje gikk du på vgs?

  3. Kordan søk man om å dra på utveksnling, og vis man går yrkesfag hjemme i bodø, Korsn skole går du da på i utlandet? Å kosta d mye penga

  4. Anonym: Jeg satt med samme problemet! Jeg hadde også veldig lyst til å gå idrett, men det gikk ikke når jeg gikk på vgs i alle fall. Vet ikke hvordan reglene er nå. Jeg gikk studiespess 🙂

  5. Silje: Jeg vet ikke hva det koster nå lengre, for det er nok forskjellige priser spørs hvilken orginasasjon du velger. Jeg tror man må gå studiespess, men kan ikke si med sikkerhet! Det er high school man går i utlandet

  6. Folk slutt å hat på Martine hallo??!! Mange har gjordt d før gjordt er gjordt ho kan ikj gjer nåke me d så berre slutt å hate d har ingenting å sei no!!

  7. Jeg vurderer å kanskje ikke gå, fordi jeg konmer til å fylle 18 i USA. Jeg vil gjerne være med familien når jeg fyller 18. Vet du om det er noen mulighet for å reise i typ sånn 1 uke utløpet av oppholdet?

  8. Definisjonen på damefotball : ikke er det damer og ikke er det fotball passer iallefall ikke for deg. For ei dame, fotballen bør kanskje andre familiemedlemmer ta seg av 😁

  9. Angrer for at jeg ikke tok et utvekslingsår etter å ha lest dette😍 Hvorfor har familien din privatfly?😳

  10. Det her var et utrolig fint innlegg!! har alltid lurt på hvordan utveksling er, men nå fikk jeg jo svar på alt!☺️ mens jeg leste så begynte jeg å misunne deg.. det høres ut som du har hatt det helt fantastisk! nå skal jeg også dra på utveksling i USA, takket være deg!! stå på med den bloggen her, digger dæææ❤️

  11. Hvor lenge før du skulle reise søkte du? Vurdere sterkt å gjøre det, hvis jeg tør! 💗Følte du at det var noe vanskelig å skulle snakke engelsk hele tiden?

  12. Det at du filmet at Morten og Sofie hadde sex er meget straffbart. Man kan risikere flere måneder i fengsel og en stor bot! Har du tenkt på det?

  13. Herregud når skal egentlig folk glemme den saken med Sofie og Morten(det er ikke vits og skrive mer om det for Martine og Andrea har sikkert snakket om det)tenk på hvor irriterende det må være for martine og Andrea-elsker deg Martine stå på❤️

  14. Det å være et forbilde er ikke noe du velger. Det er noe du er. Og du har selv valgt å være det i og med at du har vært med på ph og har et stor blogg. Du har unge mennesker som ser opp til deg og sånn er det faktisk bare! Feil er noe alle gjør, det er ikke selve videoen jeg reagerer mest på, men det er at du skriver på en måte som at folk skal tro at det du gjorde er greit! Vil du virkelig at alle dine unge lesere skal tro at det du og Andrea gjorde var ok? Jeg må ærlig innrømme at jeg ble skuffet når jeg leste i kommentarfeltet.

  15. Hadde du noen ganger hjemlengsel, og hvor lang tid tok det for deg å få gode venner? Har du fortsatt kontakt med de?

  16. Anonym: Så klart skulle vi ikke gjort dette, men dette er mellom meg Sofie og Andrea. Vi har ordnet opp, så hvorfor skal jeg beklage meg hele tiden for leserne? Jeg har kanskje tullet litt med det i kommentarfeltet, men det er fordi jeg var så lei av alle kommentarene hvor enkelte skulle hakke ned på meg og Andre på grunn av dette.

  17. Folkens slutt å hat, er ingen vits og det er NON of ur bussines! Det er privat og vi har ingenting med hva den saken handler om når de har ordna opp i det selv. Dritfint innlegg forresten❤️

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg